Blogi

Viimeinen Superfinaali

Viime lauantaina pelattiin ainakin toistaiseksi viimeiset salibandyn superfinaalit Suomessa. Salibandyliiton hallitus päätti odotetusti palata vanhaan sarjamuotoiseen finaalimalliin. Ymmärrän päätöksen urheilullisen näkökulman, mutta samalla kummastelen kasvuhaluisen lajin näkyvimmän tapahtuman lakkauttamista.

 

Urheilua vai markkinointia

Sarjamuotoisessa finaalimallissa saadaan varmasti paras joukkue selville, mutta väitän että näin on saatu myös yhdellä finaalilla. 6000 ihmistä Hartwall Areenalla tai 200 koulun jumppasalissa, näin kärjistetysti sanottuna. Tapahtumana superfinaalipäivä on saanut aivan ylivertaisen näkyvyyden mitä mikään yksittäinen finaalisarjan peli saa. Medialle superfinaalit oli loistava konsepti, yksi peli naisten ja miesten liigassa samassa hallissa on kuten jalkapallossa Mestareidewn liigan finaali tai jenkkifutiksen Super Bowl.

Miesten Superfinaali 2018 SC Classic - Happee

Miesten Superfinaali 2018 SC Classic - Happee

Salibandyssä se oli ylivoimaisesti isoin ottelutapahtuma Suomessa pois lukien tietenkin aina välillä järjestettäviä MM-kisoja. Oliko superfinaali taloudellinen rasite liitolle, sitä en osaa sanoa. Jos näin oli ei sen markkinoinnillinen olemassaolo ole sitten enää järkevää.

Palloliitto taistelee Suomen Cupin kanssa ja nyt superfinaali on historiaa. Harvassa on enää kotimaisten palloilusarjojen merkittävät yksittäiset ottelutapahtumat.

SB-Pro naisten superfinaalin voittaja.

SB-Pro naisten superfinaalin voittaja.

Superfinaali tapahtuma oli hieno ja rohkea kokeilu

Oli miten oli tämän vuoden superfinaali tapahtuma oli hieno tapahtuma. Hieno tunnelma pelien aikana, Hartwalla Areena ympäristönä ideaalinen tapahtuman järjestämistä varten. Median palvelut toimivat huikean hienosti, tästä voisi moni lajiliitto ottaa mallia =)

Salibandyn ja monen kotimaisen palloilusarjan haasteena on erikummalliset pelipaikat. On uusiokäytössä olevia teollisuushalleja joiden suunnittelu hämmästyttää pientä kulkijaa. On perinteisiä jumppasaleja ilman minkäänlaista yleisöpalveluinfraa. Urheiluyleisö on vaativaa sakkia, hyvän pelin lisäksi tarvitaan miellyttävä ympäristö, joka mielellään olisi suunniteltu yleisötapahtumia varten.

Toivotaan että useille paikkakunnille rakennetaan moderneja palloiluhalleja, joilla nostetaan ottelutapahtuman ammattimaisuutta/viihtyvyyttä merkittävästi. Unohtamatta myöskään pelaajien turvallisuutta, aivan liian monessa hallissa on edelleen betoniseinä lähes kiinni kaukalossa.

Superfinaali naiset5306.jpg
Superfinaali naiset5423.jpg
Superfinaali miehet7783.jpg
Superfinaali miehet7968.jpg

Talven ulkokuvaukset - mitä pitää muistaa?

Talviolympilaiset alkavat tänään ja monet Etelä-Koreassa mukana olevat mediatyöläiset ovat kommentoineet sielä vallitsevia sääolosuhteita. Meille pohjoisen kansoille on ehkä helpompaa sopeutua talven ulkokuvauksiin toisin kuin esimerkiksi Kalifornian lämmöstä Etelä-Korealaisen talveen matkanneella valokuvaajalla. Jotain tiettyjä asioita meidänkin toki tulee huomioida jos operoidaan rapeassa pakkassäässä.

1. Pukeudu kerroksittain

Kun pukeudut useampaan vaatekerrokseen säilyy vaatekerrosten välissä lämmin ilma paremmin ja eristäviä kerroksia on useita. Ihoa vasten kannattaa ehdottomasti pukea ns. tekninen alusasu. Nämä siirtävät mahdollisen kosteuden pois iholta ja iho pysyy kuivana ja lämpimänä. Kun liikut esimerkiksi umpihangessa tulee sinulle melko varmasti hiki ja on tärkeää ettei ihosi ole vaatteiden alla märkä.

2. Panosta hyviin kenkiin ja hanskoihin

Kylmän tunne lähtee helposti liikkeelle koko kehoon jos jalkoihin tulee kylmä. Samoin kenkien valinnassa kannattaa huomioida niiden pito-ominaisuudet, et halua liukastella kantaessasi kalliita kameravälineitä. Hanskoissa olisi hyvä olla oma luukku käsienlämmittimille, näin et vahingossa tiputa niitä hankeen riisuessasi hanskoja. Samoin kameran operointia helpottaa jos saat sormesi tilapäisesti paljaaksi hanskoista niitä kuitenkaan riisumatta.

Laadukkaat lämmittimet ei tunnu hanskoissa inhottavalta.

Laadukkaat lämmittimet ei tunnu hanskoissa inhottavalta.

3. Reilusti vara-akkuja

Pakkanen syö akkuja kovalla tahdilla. Varaa mielellään kolminkertainen määrä akkuja normaaliin akkujen kulutukseen nähden. Akkuja kannattaa säilyttyy vaikka omien vaatteiden sisällä lämpimässä, näin niiden lataus säilyy paremmin.

4. Kosteus vaanii välineistäsi

Kun kuvaat ulkona ja haluat itse mennä välillä vaikka auton lämpöön lämmittelemään, älä ota kameraasi tai muita elektronisia välineitä mukaan lämmittelemään. Nopeat lämmönvaihtelut aiheuttaa kosteuden kondensoitumista mm. kameran optiikan sisään ja myös itse kameran sisään. Nämä taas saattavat pahimmassa tapauksessa estää sinua jatkamasta kuvaamista.

5. Kuvausten jälkeen

Kun tulet takaisin kotiin anna kuvauskalustosi lämmetä rauhassa, koskee myös muistikortteja. Anna laitteiden ensiksi lämmetä rauhassa kameralaukun sisällä, kun laukku on kokonaan lämminnyt ota välineet ulos laukusta ja anna niiden vielä lämmetä huoneenlämmössä ja avaa niistä kaikki luukut ja poista akut. ÄLÄ myöskää ala lataamaan jääkylmää akkua heti!

Talven kuvaukset ovat upeita kokemuksia. Rohkeasti vaan kamera ja eväät reppuun ja vaikka talviseen luontoon taltioimaan upeita lumisia maisemia.

 

Väline testausta ja harjoittelua

Yritystoiminnassa tulee aina välillä eteen sellaisia hetkiä, jolloin on otettava seuraava askel mikäli haluaa kasvaa tai kehittyä. Yleensä tähän liittyy investointeja ja ainakin omalla kohdalla näyttää siltä, että tilikauden lopussa uskallus on hieman korkeammalla tasolla. Siinä vaiheessa tietää miten vuosi on mennyt ja miltä tuleva vuosi näyttää.

Investointia tehdessä tulee tehtyä laaja selvitys siitä minkälaisia vaihtoehtoja on olemassa. Tämän jälkeen on hyvä jos näihin vaihtoehtoihin voi tutustua ihan konkreettisesti. On kyseessä sitten palvelu tai tuote on sitä hyvä testata ennen hankintaa.

Salamavalojen välkkeessä

Tällä kertaa hankitojen listalla on studiosalamavalosetti, tässä paketissa tulee olla kaksi akkukäyttöistä salamaa vähintään 500W teholla. Niissä tulee olla High Speed Sync ja nopeimillaan salaman välähdyksen kesto mielellään yli 1/10000sek. Markkina johtajat Broncolor ja Profoto valmistaa erin omaisia vaihtoehtoja näillä teknisillä ominaisuuksilla, mutta tässä vaiheessa yrittäjyyttä en ole valmis investoimaan kohtalaisen käytetyn auton hintaa kahteen salamavaloon. Onneksi idästä tulee markkinahäirikkö, joka valmistaa samoilla ominaisuuksilla salamavaloja vain murto-osan em. tuotemerkkien hinnoista. Jinbei on kiinalainen merkki, joka on valmistanut valokuvausvälineitä jo 18 vuotta. Nyt he ovat laajentaneet myös Euroopan markkinoille.

Jinbein oma tuotekuva lainattuna JAS-Kamerakaupan verkkosivulta.

Jinbein oma tuotekuva lainattuna JAS-Kamerakaupan verkkosivulta.

Yhteistyötä maahantuojan kanssa

Otin yhteyttä JAS-kamerakaupan Markkuun ja kysyin voinko saada testata näitä Jinbein uusia akkukäyttöisiä studiosalamoita. Markku pakkasi minulla HD-610 (600W) ja HD-601 (500W) salamat ja radiolaukaisimen reppuun ja sitten vaan testaamaan.

Aloitin testauksen kolleegani Studio Pienen Lotta Åbergin kanssa, tsekkaa Lotan loistavat kuvat tästä. Molemmat meistä yllättyi positiivisesti ensinnäkin salamojen rakenne oli laadukkaan oloinen ei olleenkaan  niin muovinen kuin yleensä halvoilla salamoilla on. HSS toimii erinomaisesti ja salamat pääsee aina 1/19000sek. asti ja pysäyttää näin ollen nopeankin liikkeen, paljon nopeamman mihin minä testitilanteessa pystyin =)

Tuotekuvausharjoittelua ja Jinbei testausta

Seuraavana päivä harjoittelin urheiluvälineiden tuotekuvan tekemistä. Kiitos L-Tec Sport Oy heiltä sain lainalle heidän Karhu tuotemerkillä valmistamia pesäpallovälineitä. Tuotekuvaus on sellainen maailma mihin ihminen voi hävitä, loputon hieromisen mahdollisuus vie äkkiä ajan tajun. Salamat toimi moitteettomasti ja ainoa pieni ahdistus oli Jinbein iOs appi, joka aina välillä hyytyi ja puhelimen ruutuun ilmeistyi kiinankielinen teksti. Siihen loppui meikäläisen kieliosaaminen. Siitä pääsi aina eteenpäin käynnistämällä appi uudestaan. Tuon kyseisen appin kautta vois siis valoja ohjata myös, kuten radiolaukaisimen. Mutta apin kautta saat lisää ryhmiä käyttöön.

Jinbeiltä löytyy radiolaukaisimet Canonille, Nikonille ja Sonylle. Ainakin TR611C ohjaa myös Canonin 600EX-RT salamoja. Salamoihin voit kiinnittää valonmuokkaimia Bowens-s kiinnityksellä, eli minun octa- ja stripboxit käy suoraa näihin salamoihin.

Testuksen jälkeen palautin valot JAS-Kamerakauppaan ja tein Markulle tilauksen kahdesta Jinbei HD601-HSS salamasta ja näiden kaveriksi kaikkea pientä kivaa =) Nyt minulla on mahdollisuus ottaa se seuraava askel vuonna 2018.

Peli tekee rakenteensa vuoksi sivustakatsottuna monta vierekkäistä kuvaa ja saa heijastuman näyttämään epätarkalta. Tästä syystä olisi parempi käyttää esim. kiiltäväksi harjattua metallilevyä tai peilimäistä pleksiä.

Peli tekee rakenteensa vuoksi sivustakatsottuna monta vierekkäistä kuvaa ja saa heijastuman näyttämään epätarkalta. Tästä syystä olisi parempi käyttää esim. kiiltäväksi harjattua metallilevyä tai peilimäistä pleksiä.

 

Ai niin kiitos myös TE-toimistoon, sain starttirahaan jatkoajan =) kohti vuotta 2018.

 

Terveisin Janne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henkilöstökuvat yritysten tiloissa

Yritysten henkilöstökuvia otetaan monasti kun esimerkiksi kyseisen yrityksen verkkosivuja uudistetaan. Henkilöstön vaihtuvuus saattaa myös vaikuttaa siihen, että tilataan uudet kuvat koko henkilöstöstä. Ihmisten kuvaaminen on aivan mahtavaa, ihmisen kehokieli ja kasvojen mikroilmeet on niin moninaiset ja kiehtovat.

Riittävästi aikaa kuvaukselle

Ihanteellinen tilanne on se kun yksittäisen ihmisen kuvaamiseen on varattu riittävästi aikaa. Jotta kuvasta välittyy sen katsojalle haluttu tunne, täytyy kuvaajan ja kuvattavan välille syntyä luottamus. Tämä vaatii aikaa, tämän takia kuvaustilanteessa otetaan helposti kymmeniä kuvia kuvattavaa kohden. Ei siksi että otetut kuvat olisi huonoja vaan siksi, että tämä ns. jää sulaa kuvaajan ja kuvattavan väliltä.

siiri.jpg

Tilatessasi henkilöstökuvauksen mieti seuraavia seikkoja

Mieti mikä on se tunne/tunnelma jonka haluat kuvaa katsovalle ihmiselle välittää. Tämän jälkeen mieti mikä on se yrityksesi tila joka sopii siihen parhaiten. Valokuvia pystyy ottamaan yllättävänkin pienissä tiloissa Varaa riittävästi aikaa jokaista kuvattavaa kohden, itse suositten minimiksi 20 minuuttia. Laadi henkilökunnalle aikatalu etukäteen. Aikataulun merkitys kasvaa mitä isompi organisaatio on kyseessä. Tuolloin ehtii kuvata riittävästi erilaisia variaatioita. Ohjeista henkilökuntaa jos heidän halutaan pukeutuvan tietyllä tavalla tai tiettyyn asuun. Kerro heille myös kuvien käyttötarkoitus.

artpak6.jpg

Nopea valkoista taustaa vasten toteutettu kuvaus, jossa henkilöt lopulta irroittettiin jälkityössä taustasta.

Yllä oleva kuva otettiin näin, yrityksen taukoterassilla.

Yllä oleva kuva otettiin näin, yrityksen taukoterassilla.

Terveisin Janne

Syksyn saapuessa välineiden merkitys kasvaa

Syksyn sateiden ja hämärän saapuessa välineille asetetaan uudet vaatimustasot. Kamera kaluston osalta elämää helpottaa jos sinulla suhteellisen uusi runko, olipa valmistaja Canon, Nikon, Sony tai Olympus ( eikai kukaan enää Pentaxia käytä). Uudensukupolven dslr-rungoilla saa hyvälaatuisen kuva vaikka ISO-luku huitelisi 10 000 paikkeilla. Näiden uusien runkojen kohinatasot on kyllä uskomattoman matalat verrattuna 10 vuotta vanhoihin runkoihin. 

ISO 10000 f3.2 1/1000 Myllymäen kenttä Porvoo. Kentän valoista 20% on pois päältä asukkaiden valitettua.

ISO 10000 f3.2 1/1000 Myllymäen kenttä Porvoo. Kentän valoista 20% on pois päältä asukkaiden valitettua.

 

Optiikoissa f2.8 ja sitä nopeammat lasit on mannaa huonosti valaistuilla ulkokentillä ja halleissa. Syksy muistuttaa aina kuvaajaa siitä että laatuun kannattaa panostaa vaikka se ostotilanteessa tilillä tuntuukin. 

Sadevarusteisiin kannattaa myös panostaa

Ostin kesän alussa optimistina Partioaitasta sadeviitan ja valitsin omasta mielestäni sen paremman. Se oli myös hintavampi. Sadeviitan siksi, että futispelissä istun jakkaralla ja sadeviitta suojaa minut ja tarvittaessa selässäni olevan kamerarepun. Valitettavasti viitta oli pettymys, siinä on edessä tasku ja vesi tulee siitä vetoketjusta sisää ja kastelee minut.

Kameralle minulla on Think Tankin Hydrophobia sadesuojat sekä 70-200mm 300-600mm. Näin saan kaksi kameraa suojattua loistavasti ja kameroiden käsittely kärsiin yllättävän vähän.

FC Futura junioreiden naisten pelistä

Lupasin kommentoida Porvoon Keskuskentällä pelattua naisten Kolmosen peliä sen jälkeen. FCFJ:n nuori joukkue taisteli mahtavasti sarjassa toisena olevaa LePan joukkuetta vastaa. Keskuskentällä ei ole valaistusta ja peli alkoi 18:15 joten valo riitti ihan kivasti.

ISO 6400 f3.5 1/1250

ISO 6400 f3.5 1/1250

Naisten peleissä tilanteita tulee paljon joten kuvattavaa riitti, tosin jostain syystä istuin sielä hiljaisemmassa päädyssä. Tuntuuko muistakin, että sielä toisessa päässä on koko ajan enemmän säpinää =) Peli oli hyvä tasoinen ja päättyi lopulta vieraiden 1-2 voittoon. Lopputulos olisi voinut olla ihan hyvin myös toisin päin.

Fraey oli valinnut rock&roll sukat.

Fraey oli valinnut rock&roll sukat.

Tämän pelin aikana vettä tuli onneksi vain vähän. Erityismaininnan ansaitsee kotijoukkueen kakkosvalmentaja ja hänen sukkansa. 

 

Terveisin Janne