Blogi

Talven ulkokuvaukset - mitä pitää muistaa?

Talviolympilaiset alkavat tänään ja monet Etelä-Koreassa mukana olevat mediatyöläiset ovat kommentoineet sielä vallitsevia sääolosuhteita. Meille pohjoisen kansoille on ehkä helpompaa sopeutua talven ulkokuvauksiin toisin kuin esimerkiksi Kalifornian lämmöstä Etelä-Korealaisen talveen matkanneella valokuvaajalla. Jotain tiettyjä asioita meidänkin toki tulee huomioida jos operoidaan rapeassa pakkassäässä.

1. Pukeudu kerroksittain

Kun pukeudut useampaan vaatekerrokseen säilyy vaatekerrosten välissä lämmin ilma paremmin ja eristäviä kerroksia on useita. Ihoa vasten kannattaa ehdottomasti pukea ns. tekninen alusasu. Nämä siirtävät mahdollisen kosteuden pois iholta ja iho pysyy kuivana ja lämpimänä. Kun liikut esimerkiksi umpihangessa tulee sinulle melko varmasti hiki ja on tärkeää ettei ihosi ole vaatteiden alla märkä.

2. Panosta hyviin kenkiin ja hanskoihin

Kylmän tunne lähtee helposti liikkeelle koko kehoon jos jalkoihin tulee kylmä. Samoin kenkien valinnassa kannattaa huomioida niiden pito-ominaisuudet, et halua liukastella kantaessasi kalliita kameravälineitä. Hanskoissa olisi hyvä olla oma luukku käsienlämmittimille, näin et vahingossa tiputa niitä hankeen riisuessasi hanskoja. Samoin kameran operointia helpottaa jos saat sormesi tilapäisesti paljaaksi hanskoista niitä kuitenkaan riisumatta.

Laadukkaat lämmittimet ei tunnu hanskoissa inhottavalta.

Laadukkaat lämmittimet ei tunnu hanskoissa inhottavalta.

3. Reilusti vara-akkuja

Pakkanen syö akkuja kovalla tahdilla. Varaa mielellään kolminkertainen määrä akkuja normaaliin akkujen kulutukseen nähden. Akkuja kannattaa säilyttyy vaikka omien vaatteiden sisällä lämpimässä, näin niiden lataus säilyy paremmin.

4. Kosteus vaanii välineistäsi

Kun kuvaat ulkona ja haluat itse mennä välillä vaikka auton lämpöön lämmittelemään, älä ota kameraasi tai muita elektronisia välineitä mukaan lämmittelemään. Nopeat lämmönvaihtelut aiheuttaa kosteuden kondensoitumista mm. kameran optiikan sisään ja myös itse kameran sisään. Nämä taas saattavat pahimmassa tapauksessa estää sinua jatkamasta kuvaamista.

5. Kuvausten jälkeen

Kun tulet takaisin kotiin anna kuvauskalustosi lämmetä rauhassa, koskee myös muistikortteja. Anna laitteiden ensiksi lämmetä rauhassa kameralaukun sisällä, kun laukku on kokonaan lämminnyt ota välineet ulos laukusta ja anna niiden vielä lämmetä huoneenlämmössä ja avaa niistä kaikki luukut ja poista akut. ÄLÄ myöskää ala lataamaan jääkylmää akkua heti!

Talven kuvaukset ovat upeita kokemuksia. Rohkeasti vaan kamera ja eväät reppuun ja vaikka talviseen luontoon taltioimaan upeita lumisia maisemia.