Blogi

Viimeinen Superfinaali

Viime lauantaina pelattiin ainakin toistaiseksi viimeiset salibandyn superfinaalit Suomessa. Salibandyliiton hallitus päätti odotetusti palata vanhaan sarjamuotoiseen finaalimalliin. Ymmärrän päätöksen urheilullisen näkökulman, mutta samalla kummastelen kasvuhaluisen lajin näkyvimmän tapahtuman lakkauttamista.

 

Urheilua vai markkinointia

Sarjamuotoisessa finaalimallissa saadaan varmasti paras joukkue selville, mutta väitän että näin on saatu myös yhdellä finaalilla. 6000 ihmistä Hartwall Areenalla tai 200 koulun jumppasalissa, näin kärjistetysti sanottuna. Tapahtumana superfinaalipäivä on saanut aivan ylivertaisen näkyvyyden mitä mikään yksittäinen finaalisarjan peli saa. Medialle superfinaalit oli loistava konsepti, yksi peli naisten ja miesten liigassa samassa hallissa on kuten jalkapallossa Mestareidewn liigan finaali tai jenkkifutiksen Super Bowl.

Miesten Superfinaali 2018 SC Classic - Happee

Miesten Superfinaali 2018 SC Classic - Happee

Salibandyssä se oli ylivoimaisesti isoin ottelutapahtuma Suomessa pois lukien tietenkin aina välillä järjestettäviä MM-kisoja. Oliko superfinaali taloudellinen rasite liitolle, sitä en osaa sanoa. Jos näin oli ei sen markkinoinnillinen olemassaolo ole sitten enää järkevää.

Palloliitto taistelee Suomen Cupin kanssa ja nyt superfinaali on historiaa. Harvassa on enää kotimaisten palloilusarjojen merkittävät yksittäiset ottelutapahtumat.

SB-Pro naisten superfinaalin voittaja.

SB-Pro naisten superfinaalin voittaja.

Superfinaali tapahtuma oli hieno ja rohkea kokeilu

Oli miten oli tämän vuoden superfinaali tapahtuma oli hieno tapahtuma. Hieno tunnelma pelien aikana, Hartwalla Areena ympäristönä ideaalinen tapahtuman järjestämistä varten. Median palvelut toimivat huikean hienosti, tästä voisi moni lajiliitto ottaa mallia =)

Salibandyn ja monen kotimaisen palloilusarjan haasteena on erikummalliset pelipaikat. On uusiokäytössä olevia teollisuushalleja joiden suunnittelu hämmästyttää pientä kulkijaa. On perinteisiä jumppasaleja ilman minkäänlaista yleisöpalveluinfraa. Urheiluyleisö on vaativaa sakkia, hyvän pelin lisäksi tarvitaan miellyttävä ympäristö, joka mielellään olisi suunniteltu yleisötapahtumia varten.

Toivotaan että useille paikkakunnille rakennetaan moderneja palloiluhalleja, joilla nostetaan ottelutapahtuman ammattimaisuutta/viihtyvyyttä merkittävästi. Unohtamatta myöskään pelaajien turvallisuutta, aivan liian monessa hallissa on edelleen betoniseinä lähes kiinni kaukalossa.

Superfinaali naiset5306.jpg
Superfinaali naiset5423.jpg
Superfinaali miehet7783.jpg
Superfinaali miehet7968.jpg